Ik wil het iedereen naar de zin maken

Wilt u het ook zo graag iedereen naar de zin maken? Zorgen dat iedereen u waardeert en vooral dat u geen gedoe krijgt met een ander? Hebt u ook vaak een knipoog en schouderklop van de ander nodig of nog liever bevestiging om uw container met waardering weer vol te krijgen? Bent u bang voor afwijzing? Of voor kritiek? Last van pleasegedrag? 
Wat is pleasegedrag? Pleasegedrag omschrijven wij als volgt: uzelf in alle bochten wringen, desnoods over eigen grenzen gaan om die waardering en bevestiging te krijgen waardoor u zich zekerder voelt.
Weet u wat pleasegedrag kost? U krijgt vaak de ezel op de rug.

man met ezel op de rug
‘Er was eens een man die besloot om samen met zijn zoon een trektocht te maken. Omdat zij lang onderweg zouden zijn, besloten zij een ezel mee te nemen. Ze spraken af dat zij om de beurt op de ezel zouden gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan. De zoon besloot om als eerste plaats te nemen.

  • De eerste persoon die zij tegen kwamen zei: ‘Het is toch wat, hè? Waar moet dat heen met die jongelui. Zit daar zelf lekker op de ezel en laat zijn oude vader er naast lopen’. Vervolgens herhaalde deze situatie zich steeds maar weer, waardoor de zoon zich daadwerkelijk ging afvragen of hij een slechte zoon was.
  • Na onderling overleg besloten zij dat de vader op de ezel zou gaan zitten. Weer kregen zij enorm veel kritiek. ‘Het is toch wat, hè? Zit die man lekker op de ezel en laat zijn zoon er naast lopen. Zo ben je toch geen goede vader!’.
  • Na enige tijd waren ze het zat en besloten ze samen op de ezel te gaan zitten.De eerste de beste persoon die zij tegen kwamen had onmiddellijk commentaar. ‘Dierenbeulen, kunnen jullie wel! Een bepakte ezel en dan ook nog eens met zijn tweeën erop zitten. Bah, wat een nare mensen zijn jullie’.
  • Uiteindelijk besloten de vader en zoon dan maar beiden naast de ezel te gaan lopen. Het eerste commentaar dat zij kregen was: ‘Het is toch ongelooflijk! Hebben jullie een ezel om op te gaan zitten, gaan jullie er allebei naast lopen’.
  • Wanhopig hebben ze uiteindelijk de ezel maar op de rug genomen.

De kosten van pleasegedrag zijn hoog!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *